S.S.S.

Sıkça Sorulan Sorular

1-ODTÜ-SAT ‘a nasıl üye olunur?
ODTÜ Sualtı Topluluğuna katılmak ve Temel Dalış Eğitimi almak yoluyla topluluk üyesi olmak için başvuran adaylar arasından, 100 puan üzerinden yapılan değerlendirme sonucunda oluşan sıralama ile belli sayıda aday temel dalış eğitimi almaya hak kazanacaktır.Değerlendirme, SAT-101 derslerinde anlatılan teorik bilgi sorularını ve genel ODTÜ-SAT sorularını kapsayan yazılı sınav puanı ile adayların topluluk içindeki ilgi, katılım durumlarını gösteren aktiflik puanından oluşmaktadır. Ayrıntılı bilgi için bkz: Üye Alım Sistemi

2- ODTÜ-SAT ‘a ODTÜ dışından üye alınır mı?
ODTÜ spor müdürlüğü yönetmeliği gereğince sadece ODTÜ öğrencileri kabul edilmektedir.

3- ODTÜ-SAT ‘a üyelik aidatı ödenir mi?
ODTÜ-SAT üyelerinden aidat toplanmaz. Fakat üye adaylarından bir kereye mahsus olmak üzere kırtasiye masraflarını karşılamak amacıyla cüzi bir miktar para toplanır.

4- Temel Eğitim kampı hakkında bilgi verir misiniz?
SAT 102 – Temel Dalış Eğitimi Uygulamaları için yarıyıl tatilinde (Şubat ayı içerisinde), Antaya’nın Kaş ilçesinde, her biri birer hafta sürecek olan iki kamp düzenlenir. Aday üyeler tercihlerine göre bu iki kamptan birine katılırlar. Otobüs bileti ve kalacak yer topluluk tarafından ayarlanır. Kamp maliyeti kişilere bölüştürülür. (yol, yemek, konaklama, dalış.)

5- Dalış malzemelerini nasıl tedarik ediliyor?
ABC (maske, palet, şnorkel), neopren elbise, patik gibi dalış malzemelerini) ya kendi imkanlarınızla sağlarsınız ya da eğitim kampına gitmeden önce topluluk üyelerinden ödünç alarak (ki bir çok yeni üye böyle yapmakta) kampınızı tamamlayabilirsiniz. Sonradan kendi kişisel eşyalarınızı temin edebilir, kamplardan önce malzeme sorunu çekmezsiniz. Dalış malzemesi alırken nelere dikkat edeceğiniz, nerelerden bulabileceğiniz kamplardan önce sizlere anlatılır. Tüp, BC, regülatör gibi dalış malzemeleri toplulukta bulunmaktadır. Onlar için belli bir kiralama bedeli topluluğun kendi içerisinde vardır.

6- Havuz ya da kara antrenmanlarınız oluyor mu?
Serbest dalış antrenmanları olarak, ODTÜ havuzunda, yeni başlayanlar için suya alışmaya ve suda rahat hareket etmeye yönelik, ileri seviyedekiler için gelişim ve kondisyon amaçlı havuz antrenmanları yapılmaktadır. Kondisyon kazanmaya ve korumaya yönelik kara antrenmanları yapılmaktadır.

7- Alt grup toplantılarında neler yapılıyor? Katılmak zorunlu mu?
Öncelikle gündem maddeleri belirlenir. Yapılacak projeler/etkinlikler, açılacak dersler gibi konular konuşulur. Ardından müsait olanlarla yemek yemeğe gidilir. Toplantılara katılmak zorunlu değildir.

8- Eğitim sisteminiz hakkında bilgi verir misiniz? Temel eğitim kampından sonra da dersler devam ediyor mu?
Evet. Temel Dalış Eğitimi Teoriği(SAT 101) ve Temel Dalış Eğitimi Uygulamaları (SAT 102) derslerini tamamlayan üyelerimiz için dalış becerilerini, tekniklerini geliştirmeleri; teorikte ve pratikte kapsamlı bir araştırmacı balıkadam olmaları için takip edebilecekleri bir ders programı mevcuttur. Bunların dışında her alt grubun açacağı kendi dersleri de olacaktır.

9- Temel dalış eğitimini kim ya da hangi alt grup veriyor? Temel eğitim için alt grupları takip etmem gerekiyor mu?
Temel Dalış Eğitimi teorik dersini alt gruplardan bağımsız, dalışa giriş dersi olarak düşünebilirsiniz. Belli bilgi birikimi olan üyelerimiz tarafından verilmektedir. Alt gruplar ise kendi ilgi alanları konusunda çalışmakta, kamplar ve projeler üretmektedir. ODTÜ SAT tarafından yapılacak etkinliklerin çoğu araştırmaya, bir amaca yönelik olacağı için alt grupları takip etmeniz beklenmektedir. Alt gruplara katılımınız bize ne kadar aktif olduğunuzu gösterecektir. Alt grup tanışma toplantılarında daha ayrıntılı bilgiye ulaşabilirsiniz.

10- Alt gruplar birbirinden bağımsız mı, farklı grupları takip edebilir miyim?
Alt grupları ayrı ayrı sununca insanların aklına birbirlerinden kopuk/bağımsızmış düşüncesi doğmuş. Alt gruplar birbirinden bağımsız değil. Birçok arkadaş birden fazla alt grubu takip ediyor. İlginize göre ve zamanınız yettiğince istediğiniz alt grupları takip edebilirsiniz. Toplantı saatleri farklı, etkinlikleri/dalış günleri mümkün olduğunca farklı olacaktır.

11- Geçen sene ODTÜ-SAT derslerini takip ettim, sınavı/mülakatı geçtim; ancak kampa katılamadım. Yeni dönem için dersleri takip etmem, aday üyelerden alınan ilk parayı ödemem gerekli mi?
Geçen dönem dersleri takip etmiş, sınavı ve mülakatı geçmiş aday üyelerin, ilk parayı ödemeleri gerekli değildir. Ancak bilgilerini tazelemeleri ve sınava tekrar girmeleri gerekmektedir; bu sebepten derslere tekrar gelinmelidir.

12- Üyelik formunda adı geçen tüzük nedir, nereden bulup okuyabilirim?
Tüzük; ODTÜ Sualtı Topluluğunun düzenini, işleyişini açıklamak amacıyla hazırlanmış kurallar bütünüdür.

Sitemizdeki dökümanlardan tüzüğümüze ulaşabilirsiniz.

13- Önceden dalış yaptım, brövemi aldım. Bunu tanıyor musunuz, bir denklik sisteminiz var mı? Temel eğitime gelmem gerekir mi?
Dışarıdan alınan PADI, CMAS, BSAC, NAUI gibi sağlam bir temele sahip, eğitim standartları belirlenmiş sistemlerden geçişleri bir alt seviyeden ODTÜ-SAT eğitimine denk kabul ediyoruz. Örneğin, 1* CMAS veya PADI Open Water Diver brövelerine sahip yeni balıkadamların ODTÜ-SAT temel eğitimine gelmeleri gerekmektedir. Daha üst seviyede eğitim almış balıkadamlar ODTÜ-SAT eğitiminde bir alt seviyedeki eğitimleri tamamlamış olarak kabul edilirler. Bu kişilerin ayrıca temel eğitime gelmeleri, sınava girmeleri gerekmemekte; ancak bir dönem aktif olarak topluluğu takip etmeleri beklenmektedir. Bu adayların dalış kayıt defterleri ve bröveleri orijinalleriyle beraber fotokopileri YK veya TK üyelerine değerlendirme amacıyla iletilmelidir.

14- Serbest Dalış Grubuna girmek için iyi bir yüzücü olmak gibi şartlar aranmakta, adaylar arasında bir eleme yapılmakta mı?
SDG dönem içinde düzenli antrenmanlar yapmaktadır. Bu sebepten ötürü dönem başında bu tempoyu takip edebilecek, gruba devam edeceğine inanılan kişileri seçmek için elemeler yapılmaktadır. Tanışma toplantıları, SDG ilk toplantıları elemelere girecek veya yalnızca düzenli yüzmek isteyecek kişilerin listesini oluşturmak için önemlidir, takip edilmelidir.

15- Ne kadar sık dalış yapmaya gidilir, proje kampları ne zaman yapılır?
Temel eğitimini alıp ODTÜ-SAT üyesi olan kişiler dalış tecrübelerini arttırmak, araştırma ve inceleme yapmak vb. birçok amaç için etkinlik düzenleyebilirler. Tamamen gönüllü çalışma ve emekle yapılan etkinliklerin gerçekleşmesi için sorumlulukları yerine getirebilecek insanların bir araya gelmesi yeterlidir. Bu şekilde her hafta sonu, boş zaman bulunabilecek her gün bir etkinlik düzenlenebilir. Proje kampları ise genellikle uzun sürecek daha ayrıntılı, planlı kamplar olacağı için yaz aylarında veya yarıyıl tatilinde yapılır