MADAG
1987'den beri
- 1987 yılında ODTÜ-SAT (Orta Doğu Teknik Üniversitesi – Sualtı Topluluğu) bünyesinde çalışmalarına başlayan Mağara Dalışı ve Araştırmaları Grubu – MADAG – 1994 yılında SAD’ın (Sualtı Araştırmaları Derneği) kurulmasından bu yana araştırmalarını ODTÜ-SAT ve SAD ortak çatısı altında sürdürmektedir.
- Türkiye’de sistemli olarak mağara dalıcılığı üzerine eğitim programı yürüten tek kuruluş olan MADAG halen bünyesinde 20’nin üzerinde uluslararası standartlarda eğitim almış mağara dalıcısı bulundurmaktadır. Araştırmalarını bilimsel bir altyapı ile destekleyerek, yurtiçi ve yurtdışında çeşitli kuruluşlarla ortak çalışmalar yürütmektedir.
- Amaçlar
- Yeraltı su sistemlerini ve birbirleriyle olan ilişkilerini incelemek.
Doğal rezerv olan yeraltı sularının varlığını tespit ederek, kullanılabilirliğini araştırmak. - Kara mağaralarının sualtında kalan pasajlarını araştırmak, belgelemek ve mağarabilimine veri sağlamak.
- Mağaraların ekolojik, jeolojik, arkeolojik ve antropolojik değerlerinin belirlenmesinde katkıda bulunmak.
- Henüz araştırılmamış kara ve deniz mağaralarının keşfini yaparak korunmaları için çalışmalar yürütmek.
- Çalışmalar
- Bilgi toplanması: Mağarabilimle ilgilenen veya ilişkisi olan kurum ve kuruluşların yazılı ve yazısız kaynakların araştırılması, araştırma bölgesinde yerel halktan bilgi toplanması.
- Arazi çalışmaları: Öncelikle karstik bölgelerde arazi taraması ve gözlemlenmesi yaparak olası oluşumların belirlenmesi, bulunan sistemlerin kuru ve su dolu pasajlarının incelenmesi, belgelenmesi. Fiziksel ve kimyasal analizler için ölçümler yapılıp örnekler alınması.
Koruma ve çözüm üretme: Yerel yönetimlerle işbirliği yaparak mağaraların ve yeraltı su sistemlerinin korunmasının sağlanması ve yapılan kimyasal analizler ışığında yeraltı suyunun kullanılabilirliği için ilgili kurumlara önerinde bulunulması.
MAĞARA DALIŞI EĞİTİMİ
Mağara dalışı içerdiği risklerin fazlalığı nedeniyle çok yetkin ve disiplinli eğitim gerektiren bir teknik dalış türüdür. Dalış türleri içinde, kapalı ortam dalışları olarak bilinen, buzaltı ve batık dalışları ile birlikte anılmakta ve risk oranı en yüksek düzeyde kabul edilmektedir. Açık su dalışlarına göre donanım ve teknik açıdan çok farklı standartlara sahip olduğu için, kişi ne kadar tecrübeli olursa olsun mağara dalışı yapabilmek için mutlaka özel bir eğitimden geçmiş olması gerekir.
Mağara dalıcısı olabilmek için kişinin açık su dalışlarında çok iyi bir seviyeye gelmiş olması gerekir. İleri açık su dalıcı eğitimi, gece ve bulanık su dalış eğitimi, ilk yardım kursu, kovuk dalış eğitimi ve farklı seviyelerdeki mağara dalış eğitimleri, mağara dalıcısı olma yolunda çıkılması zorunlu basamaklardır. Derin dalış ve Mağara Haritalandırma gibi kursların alınması da faydalı olacaktır.
Mağara dalıcılığı için en önemli unsur, dalıcının ussal olarak kendini kontrol edebilmesi, dalış sırasında açık bir zihne sahip olması, zor koşullarda stresi kontrol edip, paniğe kapılmadan sorunların üstesinden gelebilmesidir. Mağara dalıcıları eğitim ve beden düzeyinde yeterli olmakla beraber mental olarak da mağara dalışları yapmaya hazır olmalıdır. Bu nedenle mağara dalıcılığı herkes için uygun değildir.
Mağara dalışı eğitiminin ön aşaması olan kovuk dalışlarında mağara girişleri gözden kaybedilmez ve su yüzeyinden en fazla 40 m derinlikte giriş yapılır. Böylece acil bir durumda kontrollü acil çıkış yapabilme olasılığı sağlanır. Kovuk dalışı eğitimi, rekreasyonel dalış eğitimi veren NAUI, PADI ve SSI gibi kurumlarca verilebilir.
Mağara dalışlarında ise tam karanlık bölgelere penetrasyon söz konusudur ve bir teknik dalış türü olduğu için bu düzeyde eğitim verebilecek sayılı kurum vardır. Bu kurumlardan önde gelenleri: NSS-CDS (National Speleological Society Cave Diving Section, ABD Ulusal Mağarabilim Topluluğu Mağara Dalışı Bölümü), NACD (National Association of Cave Divers, ABD Ulusal Mağara Dalıcıları Birliği) ve GUE (Global Underwater Explorers, Küresel Sualtı Kaşifleri) ‘dir.
MAĞARA DALICILIĞI GELİŞİM İZLENCESİ
· SUÜSTÜ CAN-KURTARMA EĞİTİMİ
· ABC-ALETLİ- YÜZME EĞİTİMİ
· SERBEST DALIŞ EĞİTİMİ
· TEMEL SCUBA DALIŞ EĞİTİMİ
· İLK YARDIM EĞİTİMİ
· İLERİ SCUBA DALIŞ EĞİTİMİ
· CAN-KURTARMA DALICISI EĞİTİMİ
· KURU MAĞARACILIK KURSU + MAĞARA GEZİLERİNE VE KAMPLARINA KATILIM
· KOVUK ve TEMEL MAĞARA DALIŞI EĞİTİMİ…1.SEVİYE + Gelişim kampı : Uygulama Dalışları
· HAVA İLE DERİN DALIŞ ( < 60 M ) EĞİTİMİ ( SAF O2 UYGULAMALI)
· BULANIKSU DALIŞ EĞİTİMİ ( < 30 M )
· GECE BULANIK-SU DALIŞ EĞİTİMİ ( < 27 M )
· SUALTI FİZYOLOJİSİ SEMİNERİ -akademik sunuş-
· BİREYSEL SUNUŞ
· İLERİ MAĞARA DALIŞI EĞİTİMİ….2.SEVİYE + Gelişim kampı : Uygulama Dalışları
· OKSİJENLE ZENGİNLEŞTİRİLMİŞ HAVA, OZH -NİTROKS KARIŞIMI- İLE DALIŞ EĞİTİMİ
(+ SAF O2 İLE DERİN ( < 57 M ) HAVA DALIŞ UYGULAMALI )
· SUALTI FİZYOLOJİSİ GÜNCELLEŞTİRME SEMİNERİ -akademik sunuş-
· KARIŞIM GAZ DALIŞ EĞİTİMİ ( Heli-Air ) + GAZ KARMA TEKNİKLERİ
· BİREYSEL SUNUŞ
· TEKNİK MAĞARA DALIŞI EĞİTİMİ …3.SEVİYE + Gelişim kampı : Uygulama Dalışları
BİREYSEL GELİŞİM PROGRAMI
EŞ ZAMANLI ve / veya ARDIL BİÇİMDE AYRICA TAVSİYE EDİLEN BAZI
KURSLAR / SEMİNERLER / İŞ-OCAKLARI / KLİNİKLER / GELİŞİM KAMPLARI
– İLERİ GECE DALIŞ
– OKSİJENLİ İLK-YARDIM ve OKSİJEN YÖNETİMİ
– SOĞUKSU & KURU ELBİSE DALIŞI
– KAPALI ORTAM DALIŞLARI
– BUZALTI DALIŞI
– İRTİFA DALIŞI ( YÜKSELTİ DALIŞLARI )
– HİPERBARİK TEDAVİ -akademik sunuş-
– SUALTINDA YÖN BULMA ve İZLEME ( S/A NAVİGASYONU )
– SUALTINDA ÖLÇÜMLEME ve HARİTALANDIRMA
– KURU MAĞARADA ÖLÇÜMLEME ve HARİTALANDIRMA & BİLGİSAYAR UYGULAMALARI
– S/A MAĞARALARINDA ÖLÇÜMLEME ve HARİTALANDIRMA
– TEMEL FOTOGRAFÇILIK
– SUALTI FOTOGRAFÇILIĞI -GİRİŞ-
– MAĞARA FOTOGRAFÇILIĞI -GİRİŞ-
– KAPALI-DEVRE (tam / yarı-kapalı devre) DONANIMLI DALIŞ
– HOGARTHIAN ve MINIMALIST DONANIM KAVRAMI
– DPV ile DALIŞ
– TAM-YÜZ MASKESİ ile DALIŞ
– BEL-DONANIMLI DALIŞ
– SU-İÇİ BASINÇATIM UYGULAMALARI
– DOLUM TEKNİSYENLİĞİ
– SUALTINDA ÖNDERLİK KURSU
– SUALTI / DALIŞ EĞİTMENLİĞİ
– DALIŞ AMİRLİĞİ
– PARAMEDİK -akademik / klinik sunuş-
– TEMEL TEKNİK TIRMANIŞ
– DİKEY MAĞARACILIK
– BEDENSEL KOŞULLANDIRMA
– ZEN ve UYGULAMALARI
– OTOJENİK EĞİTİM : psikolojik koşullandırma teknikleri – akademik sunuş –
– DALIŞ ve BESLENME
– HİDROJEOLOJİ : JEOLOJİ & KARST ve HİDROLOJİ-akademik sunuş(lar)-
– ÇEVRESEL KARST-akademik sunuş-
– GENEL LİMNOLOJİ-akademik sunuş-
– TEMEL BİYOLOJİ ve GENEL EKOLOJİ-akademik sunuş(lar)-
– BİOSPELEOLOJİ-akademik sunuş-
– GENEL ARKEOLOJİ ve ANTROPOLOJİ-akademik sunuş(lar)-
– DOĞA FELSEFESİ-akademik sunuş-
– DOĞAYA UYUMLU KAMPÇILIK ve YÜRÜYÜŞ
– KIYI YÜRÜYÜŞLERİ ve KIYI KAMPÇILIĞI
– GENEL PEDAGOJİ ve BİLİMSEL FELSEFE-akademik sunuş-
– DOĞADA YÖN BULMA ve İZLEME
– DOĞADA LİDERLİK
– DOĞA SPORLARI EĞİTMENLİĞİ
– MAĞARADA ARAMA / KURTARMA
– SUALTI MAĞARALARINDA CESET ARAMA – ÇIKARMA
– SİFONLU MAĞARALARDA CANLI KAZAZEDEYE ERİŞİM – YAŞATMA – TAŞIMA – YAŞATMA
– DOĞAL KAPALI ORTAMLARDA HAVAİ HAT DÖŞEME ve TAŞIMA
( İNSAN ve MALZEME NAKLİYES İ )
– PRATİK METEOROLOJİ
– PROJE TASARIMI ve YÖNETİMİ
– BİLİMSEL ARAŞTIRMA FORMATLARI : Yöntemler, teknikler ve teknolojiler
– POPÜLER ve BİLİMSEL MAKALE YAZMA
– SUNUŞA HAZIRLANMA ve YAPMA : ETKİN SUNUŞ
– DONATIMA ÖZGÜ (MALZEME, AYGIT) UZMANLIK EĞİTİMLERİ
– MAĞARACILIK TARİHİ ve MAĞARA DALICILIĞI TARİHİ ( Türkiye ve Dünya )
İnsuyu Mağarası Keşif Çalışmaları
Bu çalışma Türkiye’de turizme açılmış ilk mağara olan İnsuyu Mağarası’nın ziyarete açık olmayan bölümünde suüstü ve sualtı çalışmaları ile ulaşılan ön bulguların speleojenetik değerlendirmesini içermektedir. Araştırılan bölüm, toplam uzunluğu 2.150 m’yi bulan dört ana kol üzerinde yer alan ya da bunlarla bağlantılı kuru galeriler ile gölleri içermektedir. Kuru bölümler ile derinlikleri 8m ile 40m arasında değişen göller ile sualtı galerinde gerçekleştirilen gözlemler, İnsuyu mağarasının günümüzden farklı iklim koşullarını da kapsayan çok aşamalı ve çok dönemli bir gelişim tarihçesine sahip olduğunu göstermektedir. Tamamen suya doygun koşulları içeren ilksel gelişim döneminde labirent türü, metrelerce büyüklükte akım kanalları oluşmuştur. İlerleyen dönemde bölgesel su seviyesinin alçalması ile atmosferik koşulların etkili olduğu mağarada yoğun ikincil çökelime bağlı sarkıt-dikit oluşumu gerçekleşmiştir. Günümüze değin uzanan son dönemde bölgesel su seviyesinin yükselmesi ile mağaranın önemli bir bölümü yeniden su altında kalmıştır.
Projede yürütücü kurum Sualtı Araştırmaları Derneği (SAD) olup, Chronos İstanbul firmasınca maddi; ODTÜ Sualtı Topluluğu Mağara Dalışı ve Araştırmaları Grubu, Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü, Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü ve İstanbul Mağara Araştırma Derneği katkıları ile desteklenmiştir. Araştırmaya Burdur Valiliği İl Kültür Müdürlüğü’nce lojistik destek sağlanmıştır.
İlgili yayın;
İnsuyu (Burdur) Mağarası’nda Güncel Sualtı ve Suüstü Bulguları
Bayarı, S., Varinlioğlu, G., Keskin, A.E., Erdem, B. (2006), Sualtı Bilim ve Teknolojileri Toplantısı (SBT 2006) Bildiriler Kitabı, 11-12 Kasım 2006, Galatasaray Üniversitesi, İstanbul.
Karışım Gaz Dalışları ile Denizel Mağaraların Keşfi
MADAG’ın yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türkiye Kıyıları Tatlı Su Boşalımlarının Geri Kazanılması: Patara-Tekirova Pilot Projesi” sırasında keşfedilen, Kalkan-Kekova kıyı kesiminde bulunan ve denize tatlı su boşalımı olan denizel mağaraların keşiflerinin karışım gaz dalışları ile tamamlanması amaçlanmıştır.
Söz konusu mağaralarda MADAG bünyesinde gerçekleştirilen hava kullanılarak yapılan keşif dalışlarında 60 metre ile sınırlı kalınmış, ancak mağaraların sonlanmadığı gözlemlenmiştir. Oksijen zehirlenmesi riski ve azot narkozu nedeni ile hava dalışlarında daha derine inilemeyeceğinden mağaraların keşfinin tamamlanması için üçlü karışım (trimix) dalışları yapılması gerekmiştir.
2004 yazında, yoğun tatlı su çıkışı gözlenen ve çok geniş bir hacime sahip olan Mivini Mağarası’na ve kuyu biçimindeki yapısı ile jeolojik olarak diğer mağaralardan farklılık gösteren Altuğ Mağarası’na üçlü karışım kullanılarak derin dalışlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan dalışlarda en fazla 72 metreye inilmiş, 1/3 gaz kullanımı ve zaman limitleri nedeniyle daha ileriye gidilmemiştir.
İlgili yayın;
Karışım Gaz Dalışları ile Denizel Mağaraların Keşfi
Varinlioğlu, G., Baştanlar, Y., Hamarat, S., Ülkenli, H. (2004), Sualtı Bilim ve Teknolojileri Toplantısı (SBT 2004) Bildiriler Kitabı, 26-28 Kasım 2004, Sabancı Üniversitesi, İstanbul.
Türkiye Kıyıları Tatlı Su Boşalımlarının Geri Kazanılması Patara-Tekirova Pilot Projesi
İlgili yayın;
Finike-Tekirova Bölümü (2004)
Finike ve batısında yer alan 20km’lik kıyı şeridi karstik yapısı nedeniyle tatlı yeraltı sularının denize çıkışlarının yoğun olarak görüldüğü bir bölgedir. Bu nedenle bölge proje kapsamında önemli bir yere sahiptir. Yaz aylarında yapılan çalışmalar dahilinde tatlı su boşalım noktalarının ve bu noktalarda oluşan sualtı mağaralarının belirlenmesi için kıyı şeridi su yüzeyinden/sualtından taranmıştır. Bulunan boşalım noktalarındaki su karakteristiklerinin belirlenmesi için ise örnekleme çalışmaları ve mağara dalışları gerçekleştirilmiştir.
Finike merkezli olarak gerçekleştirilen bu çalışmalar için Finike Belediye Başkanı Sayın Nail Dülgeroğlu’na ve Sahilkent Belediye Başkanı Sayın Ömer Çırpar’a değerli katkılarından dolayı teşekkürlerimizi sunarız.
FİNİKE
İlgili Bağlantılar:
DEMA
Kapsam:
Yöntem:
İlgili yayınlar;
Altınbeşik Mağarası
İlgili yayın;
Gilindire Mağarası
İlgili yayınlar;
Kaynar Mağarası
Obruklar
Karst jeomorfolojisinin özel şekillerinden biri olan obruklar, kireçtaşlarının erimesi ve çökmesiyle oluşmuş baca veya kuyu görünümlü çukurlar olup genellikle tabanları su ile örtülüdür.
Konya il sınırları içerisinde, özellikle Kızören (Obruk) – Karapınar arasında obruklara sık bir şekilde rastlanabilir. Bu obruklardan 7-8 tanesi dalınabilir oluşumlardır. Çapları 100 metre ile 400 metre arasında değişmekte, kimilerinde su derinliği 100 metreyi aşmaktadır.
Konya obrukları ile ilgili MTA ve DSİ’nin düzenlemiş olduğu raporlar mevcuttur ancak sulu obruklarının yeraltı su sistemleri ile ilişkisinin incelenmesi ve özelliklerinin belirlenmesi amacıyla sulatı araştırmaları hiç yapılmamıştır. Obruk dalışları, MADAG’ın maddi kaynak arayışlarını sonuçlandırdığında gerçekleştirmeyi planladığı projelerden biridir.
**2007-2008 BAHAR DÖNEMI**
İnsuyu Mağarası Etkinliği
19-20 Nisan 2008 tarihinde Burdur İnsuyu Mağarasında gerçekleştirilen etkinliğin amacı yarım kalan yerlerin haritalandırmasını tamamlamaktır. Etkinliğe 10 kişi katılmıştır.(Durmuş Yarımpabuç(TS), Hande Ceylan, Fatih Şen,Onur Miskbay, Baha Dinçel, Mustafa İkiz, Tolga Kaptı, Oktay Çağlar, Gökçen Fidan, Zamirbek Manasov)
Kırkgözler Mağarası Etkinliği
17-18-19 Mayıs 2008 tarihinde Kırkgözler/Antalya’da yapılan etkinliği ODTÜ SAT- SAD MADAG ve ASPEG ortak düzenlemiştir. Etkinliğe MADAG’dan 10 kişi katılmıştır.(Durmuş Yarımpabuç (TS), Tolga Kaptı (ES), Ceyda Kotiloğlu (MS), Güzden Varinlioğlu, Oktay Çağlar, Zamirbek Manasov, Gökçen Fidan, Deniz Kotiloğlu, İlayda Subaşı, Mehmet Akça)
Beyşehir Göllü Mağara Etkinliği
1 Ağustos 2008 tarihinde Beyşehir Göllü Mağarada düzenlenen etkinliğe 5 kişi katılmıştır.
Küre Dağları Mağaraları Etkinliği
12-20 Temmuz 2008 tarihinde Küre Dağları/Kastamonu’ da ASPEG tarafindan düzenlenen etkinliğin amacı Küre Dağları milli parkında biyoçeşitlilik araştırması yapmaktır. Etkinliğe MADAG’dan 4 kişi katılmıştır.(Hande Ceylan, Durmuş Yarımpabuç, Esra Demirkol, Gökçen Fidan)
DEMA 2008
17-29 Ağustos 2008 tarihinde Foça/İzmir’de düzenlenen etkinliğin amacı bu bölgedeki tatlı su boşalımlarının geri kazanılması ve deniz mağaralarının envanterlenmesidir. Etkinliğe 27 kişi katılmıştır.
**2007-2008 Güz Dönemi**
Hamamboğazı (Şıngırdaklı) Mağarası Etkinliği
7 Ekim 2007 tarihinde Ayaş/Ankara’da yapılan bu etkinlikte TİT(Tek İp Tekniği) çalışması yapmış kişilerin mağara ortamında tecrübe kazanması amaçlanmıştır. Etkinliğe 8 kişi katılmıştır.
Divriği Soğuk Mağara Araştırması
20-21 Ekim 2007- Divriği/Sivas
KURU MAĞARA ETKİNLİKLERİ-Hizar Mağarası(2007)
Prof. Dr. Serdar Bayarı’nın önerisiyle Safranbolu’daki Hizar Mağarasını araştırmak üzere bir etkinlik düzenlendi. Ilerleyen dönemlerde bu mağaranın sulu kısmına dalış yapılarak araştırmanın sürdürülmesi amaçlanmaktadır.
***
DEMA 2007 (Türkiye kıyıları tatlı su boşalımları ve deniz mağaraları envanter projesi)
12-26 Ağustos 2007
Amaçlar:
-Batı Torosların önemli bir fay hattı kuşağında bulunan Gökova Körfezi, Akyaka- Ören kıyı şeridinde, denize olan tatlı su boşalım noktalarının konumlarının ve karakterlerinin belirlenmesi
-Olası deniz mağaralarının araştırılması
Ikincil amaçlar:
-Taranan kıyı şeridi boyunca ekolojik verilerin kaydı (posidonia oceanica vb)
-Alanda Fok Mağarası olabilecek kovukların kaydı
***
KARIŞIM GAZ DALIŞLARI ILE DENIZEL MAĞARALARIN KEŞFI (2004)
MADAG’ın yürüttüğü ve TÜBİTAK tarafından desteklenen “Türkiye Kıyıları Tatlı Su Boşalımlarının Geri Kazanılması: Patara-Tekirova Pilot Projesi” sırasında keşfedilen, Kalkan-Kekova kıyı kesiminde bulunan ve denize tatlı su boşalımı olan denizel mağaraların keşiflerinin karışım gaz dalışları ile tamamlanması amaçlanmıştır.
Söz konusu mağaralarda MADAG bünyesinde gerçekleştirilen hava kullanılarak yapılan keşif dalışlarında 60 metre ile sınırlı kalınmış, ancak mağaraların sonlanmadığı gözlemlenmiştir. Oksijen zehirlenmesi riski ve azot narkozu nedeni ile hava dalışlarında daha derine inilemeyeceğinden mağaraların keşfinin tamamlanması için üçlü karışım (trimix) dalışları yapılması gerekmiştir.
2004 yazında, yoğun tatlı su çıkışı gözlenen ve çok geniş bir hacime sahip olan Mivini Mağarası’na ve kuyu biçimindeki yapısı ile jeolojik olarak diğer mağaralardan farklılık gösteren Altuğ Mağarası’na üçlü karışım kullanılarak derin dalışlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan dalışlarda en fazla 72 metreye inilmiş, 1/3 gaz kullanımı ve zaman limitleri nedeniyle daha ileriye gidilmemiştir.
Keşif dalışları hakkında daha ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
TÜRKIYE KIYILARI TATLI SU BOŞALIMLARININ GERI KAZANILMASI: PATARA-TEKIROVA PILOT PROJESI (TÜBİTAK PROJE NO:103Y025, 2003-2004)
Projenin amaçları:
· Batı Torosların Patara-Tekirova kıyı kesiminde olası su boşalımlarının belirlenmesi
· Belirlenen tatlı su kütlelerinin kimyasal ve fiziksel özelliklerinin ortaya çıkarılması
· Tatlı su boşalımlarının oluşturduğu denizel mağaraların araştırılması, belgelenmesi ve ekolojik-biyolojik önemlerinin belirlenmesi
· Deniz mağaralarının ulusal bir veri tabanının oluşturulması
Özelikle yaz aylarında tatlı suya olan gereksinimin arttığı ve mevcut jeolojik yapı nedeniyle de denize olan tatlı su boşalımının büyük boyutlara ulaştığı Batı Toroslar’ın Patara-Tekirova kıyı kesimi bu projenin çalışma alanı olarak seçilmiştir. Projenin 1. ayağı olan Kalkan-Kekova kıyı şeridinin tarama ve keşif etkinliği 2003 yazında tamamlanmıştır. Ölçümlerin ve su örneklerinin tamamlanması için Kasım 2003, Ocak 2004 ve Mayıs 2004’de kısa süreli etkinlikler düzenlenmiştir. Finike-Tekirova kıyı şeridinin ise 2004 yazında çalışılmıştır.
Proje hakkında ayrıntılı bilgi için tıklayınız.
ÇAYIRKÖYÜ MAĞARASI ETKINLIĞI (HAZIRAN 2003, ZONGULDAK):
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Mağaracılık klübü ile ortak araştırma etkinliği düzenlendi.
DEMA 2002 (4-8 ARALIK, KAŞ-ANTALYA):
DEMA projesinin 1998 ve 2001 yılındaki etkinliklerinden sonra 3. ayağı sayılabilecek bu etkinlikte, toplam 8 mağaranın GPS koordinatları belirlendi ve bunlardan 6 tanesi haritalandı ve su analizleri hydrolab cihazı ile belirlendi. Ayrıca Altuğ mağarası olarak adlandırdığımız mağaranın keşfi sırasında yapılan 63 metrelik dalış Türkiye’nin bilinen en derin deniz mağarası dalışı olarak kayıtlara geçirildi.
ALTINBEŞIK MAĞARASI (AKSEKI) KEŞIF ETKINLIĞI (AĞUSTOS 2002):
ATLAS Dergisi ve OMS (Ocean Management Systems) sponsorluğunda yapılan Altınbeşik Mağarası etkinliği ATLAS’ýn Ekim 2003 sayýsýnda yayýnlanmýltýr. Bu etkinlikte MTA’dan edinilen haritada görülmeyen bir sifon keşfedilmiş ve geçişi yapılarak haritalanmıştır. Etkinlik süresince HÜMAK üyesi mağaracılarla ortak çalışılmış ve etkinlik MADAG ve HÜMAK’ın ortak deneyimler kazandığı bir ortamda gerçekleşmiştir.
FINIKE GÖK MAĞARA (ANTALYA) GÖRÜNTÜLEME VE DEMRE (ANTALYA) ÇAMALTI MAĞARASI KEŞIF ETKINLIĞI (NISAN 2002):
ATLAS Dergisi ve OMS (Ocean Management Systems) sponsorluğunda yapılan Finike Gök Mağara görüntüleme etkinliği 2 gün süren 3 dalış ile sonuçlandırılmıştır. Bu etkinliğin devamı olarak Demre yakınlarındaki Çamaltı Mağarası’na bir keşif etkinliği düzenlenmiştir. Mağara içerisindeki göle dalış yapılmış ve mağaranın ilerlemediği görülmüştür.
AYDINCIK GILINDIRE MAĞARASI DALIŞ VE GÖRÜNTÜLEME ETKINLIĞI (MART 2002):
Atlas Dergisi’nin Mayıs 2002 sayısında da yer alan bu etkinlik, mağara dalıcıları, fotoğrafçı ve videocular ve kara ekibinin katıldığı bir ekspedisyon niteliğindedir. Çalışma, mağara hakkındaki jeolojik incelemeyi de kapsayan bir rapor olarak Türkiye 54. Jeoloji Kurultayı’nda sunulmuştur.
MAĞARA KEŞIF ETKINLIĞI (ŞUBAT 2002):
MADAG üyelerinden oluşan bir grup mağaracı Antalya-Kaş arasında bulunan belli başlı mağaraların belirlenmesi amacıyla bir keşif etkinliği düzenlemişlerdir bu etkinlik sonunda bir çok kuru mağara bulunmuştur. Bu mağaraların birisinde (Demre Çamaltı mağarası) dalınmaya uygun bir gölet bulunmuşsa da daha sonra yapılan mağara dalışlarıyla mağaranın sualtından çok az ilerlediği görülecektir.
YERKÖPRÜ ŞELALESI SIFON GEÇIŞI (KONYA, EYLÜL 2001):
Konya’nın Hadim ilçesi yakınlarındaki Yerköprü Şelalesi mevkiinde bulunan bir yeraltı nehir sistemi MADAG üyeleri tarafından gerçekleştirilen sifon dalışlarıyla keşfedilmiştir. Etkinlik, ATLAS Dergisi’nin Kasım-Aralık 2001 sayılarında yer almıştır.
DEMA 2001 (AYDINCIK-KIZILLIMAN BURNU MERSIN, MART 2001):
1998 senesinde başlatılmış olan Deniz Mağaraları Envanterleme Projesi (DEMA)’nin 2001 ayağı 5 aktif mağara dalıcısı olmak üzere 16 kişilik bir ekiple gerçekleştirildi. Fok mağarası kapsamına girebilecek bir kaç küçük mağara bulundu ve GPS ile koordinatları belirlendi. Büyük çözülme mağaralarına ise taranan bölgede rastlanmadı.
AYDINCIK KAYNAR MAĞARASI ARAŞTIRMA ETKINLIĞI (AYDINCIK-MERSIN, MART 2001):
1998 yılındaki DEMA’da bulunan Kaynar Mağarası’nın keşifini ilerletmek için yapılan bu etkinlikte toplam 5 Mağara dalıcısı biri derin dalış, biri haritalama olmak üzere 2 dalış yaptılar. 57 metre derinliğe kadar hat çekildi ancak mağaranın sonuna gelinemedi, haritalama çalışması ise 37 metre derinliğe kadar tamamlandı. Keşif dalışlarının devamı üçlü gaz karışımları ile yapılmak üzere bırakıldı.
ZEUS MAĞARASI KEŞIF ETKINLIĞI (KUŞADASI-AYDIN, ŞUBAT 2000):
MTA tarafından daha önce çizilmiş olan plandan yararlanılarak Zeus Mağara Gölü’ne dalışlar gerçekleştirildi. Mağarada insanın dalarak rahat devam edebileceği bir geçit bulunamadı, biyolojik ve jeolojik gözlemler etkinlik sonunda kayda geçirildi.
TÜRKIYE DENIZ MAĞARALARI ENVANTERLEME PROJESI (DEMA) (1998):
Türkiye Kıyıları’ndaki deniz mağaralarının envanterini oluşturmak amacıyla başlatılmış bir projedir. Projenin ilk ayağında Mersin Taşucu- Aydıncık arası araştırılmış, 10 adet deniz mağarasının keşfi, belgelenmesi, ekolojik, fiziksel, kimyasal özelliklerinin belirlenmesi tamamlanmıştır. Çalışma, Türkiye Kıyıları 98 Konferansı’nda sunulmuştur.
KONYA OBRUKLARI KEŞIF ETKINLIĞI (1998):
Konya yakınlarındaki obruklar hakkında inceleme yapılarak su dolu obrukların dalışa uygunlukları üzerine rapor hazırlanmış ve keşif dalışları daha sonraki bir tarihte yapılmak üzere bırakılmıştır.
BEYŞEHIR GÖLLÜ MAĞARA ARAŞTIRMA ETKINLIĞI (1997):
Beyşehir Gölü yakınında bulunan Göllü Mağara’nın sualtı pasajlarının keşfi ve belgelenmesi ilk kez MADAG tarafından gerçekleştirilmiş ve toplam 350 metreden fazla hat döşenmiştir. Bölgenin yeraltı su rejiminin belirlenmesi, Beyşehir Gölü ile ilişkisinin ortaya çıkarılması ve göldeki su seviyesindeki değişimlerle ilgili ipuçlarının elde edilmesi amacıyla araştırmalar yapılmıştır.
KARST DALIŞ 95-96 PROJELERI (1995-1996):
Antalya bölgesinde yeraltı suyu içeren mağaraların araştırılması amacıyla MADAG ve NSS-CDS (ABD Mağaracılar Birliği-Mağara Dalış Grubu) mağara dalıcılarının katılımıyla düzenlenen Karst Dalış projelerinde Antalya Kırkgözler, Düden ve Gök Mağara’ya dalışlar yapılmış, Gök Mağara Asya’nın en derin mağarası olarak (-120 m.) kayıtlara geçmiştir. Bu proje, Henry Ford Avrupa Koruma Ödülleri 1997’de Ulusal ödüle layık görülmüştür.
BERABER ÇALIŞILAN KURUMLAR
UKAM: Uluslararası Karst Su Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi [http://www.hidro.hacettepe.edu.tr/eski/ukam.html]
MTA-Karst ve Mağara Araştırmaları Birimi
[http://www.mta.gov.tr/magara/tasari.html]
TÜRKIYE’DEKI MAĞARA ARAŞTIRMA KURUMLARI
HÜMAK: Hacettepe Üniversitesi Mağara Araştırma Kulübü
[http://www.humak.hacettepe.edu.tr/]
BÜMAK: Boğaziçi Üniversitesi Mağara Araştırma Klübü
[http://www.bumak.boun.edu.tr/]
EMAK: Ege Üniversitesi Mağara Araştırma Kolu
[http://bornova.ege.edu.tr/%7Eemak]
SKAD: Speleolojik ve Karstik Araştırmalar Derneği
[http://www.skad-tr.org/]
MAD: Mağara Araştırma Derneği
[http://www.mad.org.tr/]
ANMAK: Ankara Mağara Araştırma ve Koruma Derneği
[http://www.ae.metu.edu.tr/%7Eyiscen/]
DÜNYA’DA MAĞARACILIK, MAĞARA DALIŞI VE TEKNIK DALIŞ KURUMLARI
NSS: The National Speleological Society
[http://www.caves.org/]
NSS-CDS: NSS Cave Diving Section
[http://www.caves.org/section/cds/]
IANTD: International Association of Nitrox and Technical Divers
[http://www.iantd.com/]
NACD: National Association for Cave Diving
[http://www.safecavediving.com/]
WKPP: Woodville Karst Plain Project
[http://www.wkpp.org/]
GUE: Global Underwater Explorers
[http://www.gue.com/]
Cave Diving Group of Great Britain
[http://www.cavedivinggroup.org.uk/]
BCRA: British Cave Research Association
[http://www.bcra.org.uk/]
Cave Diving in Greece
[http://www.cavediving.gr/]
MALZEME ÜRETICILERI
Apeks [http://www.apeks.co.uk/]
Dive-Rite [http://www.dive-rite.com/]
DNAX [http://www.dnaks.com/]
DUI [http://www.dui-online.com/]
Halcyon [http://www.halcyon.net/]
Ikelite [http://www.ikelite.com/]
OMS [http://www.omsdive.com/]
Poseidon [http://www.poseidon.se/]
Petzl [http://www.petzl.com/]
DERGILER & YAYINLAR, İLGILI WEB SITELERI
Immersed [http://www.immersed.com/]
Divernet [http://www.divernet.com/]
TRIMIX [http://www.cisatlantic.com/trimix/]
Cave Diving [http://www.cavediving.com/]
Cave Excursions [http://www.sidemount.com/]
1. Mağarabilimi ve Mağaracılık
Caner Ozansoy/Hamdi Mengi-Tübitak Popüler Bilim Kitapları-2006
2. Temel Mağaracılık Eğitimi Kurs Kitapçığı
Mağara Araştırma Derneği-yayın no:1 Ankara 96
3. ODTÜ SAT Soğuksu/Buzaltı Dalışı-Derlemeler 1
4. IDC-Insructor Development Course
International PADI-1995
5. PADI Adventures In Diving
International PADI, Inc 1991
6. An Introduction To Cave Mapping-Second Edition
Missouri Speleology-Volume 21
7. HYDROLAB-Multiparameter Water Quality Monitoring Instruments
Hydrolab Corporation-1994
8. Caving Basics
National Speleological Society
9. Trimix
Tom Mount-Inernational Association of Nitrox and Technical Divers, Inc.
10. N.S.S. Cave Diving Manuel
Edited by Sheck Exley&India F.Young-N.S.S., Inc.
11. Mixed Gas Diving
Tom Mount&Bret Gilliam-Watersport Publishing, Inc
12. Cave Diving
Cave Diving Group
13. The Cave Divers
Robert F.Burgess-Aqua Quest Publications, Inc.
14. Amatör denizci Yetiştirme Kursu Ders Notları
Murat Alev-Özel Derin Mavi Denizcilik
15. Türkiye Kıyıları 02′
Özhan Alpaslan-Kıyı Alanları Yönetimi Türk Milli Komitesi
16. US Cave Diving Magazine-Volume 3, 4, 5 / 1993
17. Caving Practice&Equipment
Edited by David Judson-British Cave Research Association
18. DELTA-BÜ Mağara Araştırma Kulübü-1986-87- Sayı:3
19. MAD Bülten- Sayı:1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 13